Grymma boktips för dig som cyklar i Stockholm

Cyklar på berg

Cykling växer kontinuerligt i popularitet i Sverige, inte minst i Stockholm där cykeln har blivit ett populärt alternativ till både bilen och kollektivtrafiken. Med cykel slipper man bilköer samtidigt som man klarar sig utan månadskortet från SL. En anledning bakom den snabba tillväxten i år är införandet av elfordonspremien som ger alla som köper elcykel möjligheten att få tillbaka 25 % av inköpskostnaden upp till 10 000 kr. Med en elcykel blir det roligare att både pendla och att upptäcka nya platser tack vare elmotorn som ger el-assist upp till 25 km/h.

Eftersom jag själv gillar att utforska Stockholm på cykel har jag tagit fram mina favoritböcker just nu som visar var du hittar de bästa cykellederna i Stockholmstrakten.

Cykelpromenader – Cykla i Stockholmstrakten

Cykelpromenader bok framsida
Cykelpromenader:s framsida

Boken Cykelpromenader som lanserades under våren 2018 är den perfekta boken för dig som gillar att upptäcka nya platser på cykel. Namnet Cykelpromenader kommer från tanken att det är lättare att upptäcka nya smultronställen och komma närmare naturen när man cyklar i lugnt tempo. När man cyklar utan stress är det lättare att komma nära både nya dofter och synintryck samtidigt som cyklingen bidrar till avslappning och tid för eftertanke.

I boken Cykelpromenader får du tillgång till 20 cykelturer uppdelade i 65 etapper. Cykelturerna avser totalt 35 mil och med utförliga kartor och vägbeskrivningar är det lätt att följa cykelturens rutt. Det som gör denna bok unik är all information om alla omkringliggande aktiviteter vid cykelspåret. Varje cykeltur är fullspäckad med information om natur, kaféer, badplatser och historia. Boken är även fylld med bilder och utförliga kartor.
Några exempel på cykelturer är Nackareservatet, Utö, Lidingö, Djurgården, Årstaviken och Mälarens stränder. I den nya reviderade upplagan har samtliga cykelturer uppdaterats och fem nya har lagts till.

Mountainbike kring Stockholm

Mountainbike Kring Stockholm bok framsida
Mountainbike kring Stockholm:s framsida

För dig som föredrar utmanade skogsstigar och mountainbike-åkning framför jämna cykelvägar rekommenderas boken Mountainbike kring Stockholm. I denna bok hittar du de bästa mountainbikestigarna kring Stockholm just nu, både de som ligger precis utanför innerstan till längre ut i länet.

Sedan den första upplagan av boken kom ut 2012 har mountainbike-åkning växt explosionsartat i popularitet, vilket har bidragit till en fullständigt uppdaterad och reviderad bok med totalt 11 nya cykelturer. En del av cykelturerna är lätta och passar perfekt för nybörjare medan andra är mer krävande och passar bättre för rutinerade cyklister. Gemensamt för alla cykelturer är de utförliga beskrivningarna som gör det enkelt att hitta rätt längs vägen.

Categories: Rekommendationer