Förnuft och känsla i finansböckernas värld

Finans & Trading

Sedan finansmarknadernas avreglering på 1980-talet har handel med aktier och andra finansiella instrument blivit något av ett folknöje. De flesta nöjer sig med att handla lite då och då, medan andra tar steget fullt ut till att jobba heltid och försörja sig på day trading. Alla har de dock ett grundmurat intresse för finans och trading, vilket innebär att det skrivs böcker i ämnena som aldrig förr.

All vår början bliver svår

Många börjar med aktier och fonder för att få ut mer av sitt sparande utan att ta alltför stora risker. De söker böcker som förklarar grunderna, så att de lär sig att genomskåda fondbolagens allra ytligaste försäljningsknep samtidigt som de undviker nybörjarmisstagen som är förknippade med att göra mer självständiga portföljval.

“Vägen till din första miljon” av Tobias Schildfat är en både representativ och ofta rekommenderad nybörjarbok. Den visar konkret hur man skapar en strategi för sina placeringar, som ska få sparandet att växa. “How a Second Grader Beats Wall Street” av Alan S Roth är ett annat exempel. Den punkterar effektivt bankernas myter om hur de alltid kan slå marknaden med sina fonder, och lär småspararen att i stället bygga en bra portfölj med billiga indexfonder.

Nytta och nöje

Alla böcker om finans och ekonomi handlar inte om hur man blir rik, utan det finns många titlar som behandlar ämnet ur ett mera allmänmänskligt intressant och underhållande perspektiv. Finansiell beteendevetenskap är ett nytt område inom ekonomin som fascinerar många. “The Behaviour Gap” av Carl Richards är både roligt skriven och roligt illustrerad. Den handlar om varför vi beter oss mycket dummare när vi försöker bli rika, än när vi gör andra, förhållandevis normala saker. På svenska finns “Lögn, förbannad lögn och prognoser” av Alf Riple, som enkelt och pedagogiskt sätter oss in i den ekonomiska beteendevetenskapen.

Högflygande drömmar

Det finns också de som ger sig i kast med trading för att få samma slags kickar som när man spelar på hästar. De ser Nasdaq som ett substitut för ett online-kasino: här kan du handla binära optioner i stället för att spela nätpoker.

Den här sortens placerare vill gärna läsa om framgångsrika handlare som de kan se upp till. En bok som “Market Wizards” av Jack D Schwager har allt de vill ha och litet till. Här intervjuas några av USA:s mest framgångsrika handlare om både sina affärer och sina livsstilar. En bestseller som har gått ut i upplaga efter upplaga. “Trading in the Zone” av Mark Douglas förenar börsromantik med den moderna motivationslitteraturens retorik om inställning och vinnarskalle.

Nördiga djupdykningar

Många som intresserar sig för finans och trading är också intresserade av sådana matematiska kalkyler som skapar framgång i strategispel som poker eller “Magic: The Gathering”. Det här är en smalare men desto stabilare målgrupp för förlagen, då den så gott som uteslutande består av storkonsumenter av alla slags böcker.

“Building Winning Algorithmic Trading Systems” är kanske inte en titel som lockar varenda småsparare, men för en klipsk och fattig student på KTH kan det låta som en uppenbarelse. “Technical Analysis of the Financial Market”, “Technical Analysis of Futures”, “A Quantitive Guide to Stock Market Behaviours”. Den tekniska finanslitteraturen är sannerligen inte lätt, men den är rik för de som har de akademiska verktygen för att tillgodogöra sig dess innehåll.

Categories: Hjälpreda