Få är medvetna IT-revolutionen historiska betydelse 1990-

IT-revolutionen

Att vi levt genom en “revolution” känner många till. Revolutionens betydelse känner färre människor till. Mycket av det revolutionen bringat tar vi för givet. Mobiltelefonen med tillhörande mobilskal och mobilkameror, Internet, de personliga datorerna, molnet, kommande 5G-teknologin. Revolutionen har ännu inte nått sitt slut utan mer finns att vänta de närmaste åren. När revolutionen kommer att “upphöra” är något vi fortfarande bara kan vänta och se. Framöver har vi 5G, artificiell intelligens (som kommer innebära självkörande bilar och mer) samt upptäcktsresor i rymden.

Många har hört dessa ord hela tiden, och repeterat dem, och “vet att vi lever i en revolutionerande tid idag”—få förstår dock betydelsen av denna revolution.

En jämförelse med den industriella revolutionen

Föreställ dig all lärdom vi tagit från den industriella revolutionen. De marknadseffekter den revolutionen hade. Den ökade levnadsstandarden den revolution medförde. Den industriella revolutionen bringade allt ifrån politiska förändringar till ekonomiska förändringar och världen var aldrig densamma före- och efter revolutionen.

Vi studerar den industriella revolution väldigt mycket idag. Vi gick från agrarsamhälle till en industriell samhälle. Snart var massproduktion av diverse maskiner och produkter möjligt, vilket innebar ökad rikedom och en levnadsstandard som världen aldrig tidigare skådat.

Denna revolution—som givit oss allt detta och som vi tar för givet idag, går inte ens att jämföra med IT-revolutionen. Inte för att den industriella revolutionen var så banbrytande, utan tvärtom, IT-revolutionen är banbrytande.

Den industriella revolutionen var en ekonomisk revolution som medförde en ökad levnadsstandard.

IT-revolutionen är en ekonomisk revolution som medfört en ökad levnadsstandard, en även en information revolution, lik boktryckarkonsten under 1600-talet.

Vi undergår idag alltså två historiska revolutioner i ett, och revolutionen är inte någonstans nära sitt slut än. Vi har mycket mer att se och de politiska, samt ekonomiska konsekvenserna kommer bli uppenbara om några decennier fram.

Den industriella revolutionen skedde mellan 1760-talet i England och fortsatte fram till 1830-talet. Den ökade levnadsstandarden producerade ideologier världen tidigare aldrig hade skådat, och inte heller var möjliga tidigare, så som socialismen som dök upp under 1840- och 50-talet. Dessa realiserades inte förrän 1900-talet. Det var alltså 70-100 år efter revolutionerna som vi såg de verkliga konsekvenserna av den industriella revolutionen.

IT-revolutionen har precis börjat. 1990-talet var det riktiga startskottet. Slutet är inte nära än. Om några decennier kommer utvecklingen att avta och vi kommer att leva i en helt ny värld. Generationerna som växer upp i den världen kommer ha egna idéer och politiska filosofier som vi idag inte kan förutspå. Denna generation kommer skriva litteratur och inspirera framtida generationer. Kanske kommer det ta till 2100-talet eller senare innan vi ser verkliga konsekvenser från de dagarna vi idag lever igenom.

Ämnet är intressant men få skriver om det

Faktum att vi lever i en historisk tid med effekter som världen aldrig tidigare skådat och en innovation vi aldrig tidigare kunnat förutspå borde innebära omfattande litteratur inom ämnet—men så är inte fallet. Relativt få böcker finns idag om ämnet och kanske är det dags för författare att ta tag i det och skriva lite om vad man kan förvänta sig samt vad det är vi genomgår idag. Jämförelser med världens historia måste göras och dagens revolution måste krystalliseras. Vad innebär dessa tider? Vad kan vi förvänta oss framåt? Baserat på det som tidigare kommit—vad kan vi vänta oss i framtiden? Böcker måste skrivas om ämnet och personligen ser jag fram emot att läsa de som framöver kommer skrivas.

Categories: Blogg