Bokaffärer 2019 — värt att öppna en?

Bokaffär

Mer och mer av det fysiska flyttar till nätet idag. Med det i baktanken—är det värt att öppna en fysisk bokhandel idag? Köper folk fysiska böcker fortfarande eller handlas det mesta online nuförtiden och bokaffärer är således på väg ut, lik filmbutikerna och annat?

Utav egen erfarenhet så är denna fråga delad.

Å ena sidan så är det fullt värt att öppna en bokhandel—dock så är läge samt affärsidé A och O. Vad är saker man bör tänka på om man ska öppna en bokaffär 2019? Nedan följer bara några utav de många tips och råd man kan få kring ämnet.

Har du möjlighet att öppna bokaffären i ett bra läge?

Läge är viktigt oavsett vad det är man önskar att starta. Allt ifrån restauranger till bagerier till konfektyrbutiker till bokaffärer. Läge är det absolut viktigaste.

Bokaffärer är fortfarande värda att öppna om man är en bokentusiast och älskar att läsa själv. Bokaffärer finns överallt i Sverige idag men som sagt så är läget det absolut viktigaste. Innan du går vidare med ditt nystart så fråga dig själv om det läge du har är bra för en bokaffär? Vanligtvis så fungerar bokaffärer i innerstaden eller i olika centrum. I gallerior, flygplatser och tunnelbanor fungerar de också väldigt bra. Här riktar man sig då in på resenärer som önskar läsa något på fordonet de kommer att resa många timmar i.

Bokaffärer gör väldigt bra ifrån sig på flygplatser och tunnelbanor. Har man fått ett sådant läge så är en bokaffär definitivt något att överväga. De brukar gå bra och kommer således betala för sig väldigt snabbt.

Är läget mindre bra kan det vara smart att kolla runt och se om man kan förbättra sin situation. Kan man öppna bokaffären någon annanstans? Om inte så kan läget vara så pass ödesdigert att bokaffären inte går runt. Av den anledningen, bland andra, är det viktigt att göra marknadsresearch innan man går vidare.

Hur underhåller man en bokaffär idag?

Då mer och mer flyttar till Internet och molnet så är det många som undrar hur man faktiskt driver fysiska butiker idag. Skillnaden är enorm jämfört med Internetbaserade butiker där endast lager behövs—och det, endast ibland. Vissa verksamheter klarar sig utan lager, till och med. Så hur går man till väga?

Först och främst så behöver man en lokal. Här ska alla objekt finnas för kunder och läsare. De ska kunna gå runt i butiken och titta bland innehållet och objekten för att hitta något som intresserar just dem.

Därefter behövs även ett lager eller en container. Här måste man ha flera exemplar av populära böcker. Man vill inte sälja slut på en populär bok som säljer som smör. I lagret kan man lagra hur många böcker som helst och containrar kan man oftast hyra en bit bort från sin fysiska butik. Där kan man ha en massa exemplar för att sedan fylla på butiken med dem när exemplaren börjar säljas slut. Besök Containerexperten för pris på en container.

Sist men inte minst behöver man ha smidiga transportmedel för att flytta böckerna på ett snabbt och smidigt sätt. Det kan vara jobbigt att behöva lasta sin bil med en massa böcker i baksätet för att köra dem till sitt lager. Istället brukar professionella bokhandlare ofta investera i lastbilar, eller hyra dessa när det är dags att fylla på lagret med produkter.

Ha dessa råd i baktanken innan du startar en bokhandel så kommer du snart att se att med rätt läge så kan en bokhandel definitivt vara en väldigt vinstdrivande verksamhet. Det gäller bara att planera och försöka få till det på bästa sätt från första början så kommer det att gå väldigt bra därefter.

Categories: Blogg