Böcker om finans och privatekonomi

Böcker om privatekonomi

Ämnet finans och privatekonomi är ett viktigt ämne för alla hushåll idag då alla hushåll måste planera sina respektive ekonomier och inte spendera mer än de har råd med att spendera. Detta, förutsatt självklart att deras ekonomi kräver planering. Vissa tjänar mer än de kan spendera dock så tjänar majoriteten av hushåll idag en medelmåttig lön som behöver lite planering för att lämna överskott varje månad och således möjliggöra för sparande.

Många medelinkomstfamiljer önskar spara pengar vid slutet av varje månad och för att uppnå en sådan ekonomi finns det många böcker som kan hjälpa en på traven. Vissa är på engelska medan andra är på svenska, rangordnade efter de jag är bekant med. Ett axplock:

Ut ur ekorrhjulet

Ut ur ekorrhjuletBoken avser hjälpa människor bli “ekonomiskt oberoende” — dvs hamna i den nivån där man inte längre behöver tänka på ekonomin och kunna leva “fritt” det liv man alltid önskat leva.

Ut ur ekorrhjulet må måla upp en väldigt rosig bild men i slutändan är det en själv som avgör hur bra man lyckas med sin ekonomi och ekonomiska planering.

Med Ut ur ekorrhjulet så är det lite större fokus på investering och uppbyggnaden utav kapital än sparande och ekonomisk planering. Dock finns det lärdomar att dra från boken och många sätt att lära sig spara och bli ekonomiskt smartare.

Boken är rolig att läsa och rekommenderas starkt för de som är intresserade av att förbättra sin privatekonomi.

Bygg en förmögenhet

Bygg en förmögenhetLåt inte bokens titel lura dig. Detta är ingen “get-rich-fast”-bok utan den handlar mer om planering och att förbättra familjens ekonomi. Bokens fullständiga titel är Bygg en förmögenhet: Fixa familjens ekonomi. Boken önskar lära dig som läsare planering och investeringstips för att hjälpa dig inte bara spara pengar vid slutet av varje månad som du därefter kan spendera och bygga till en högre summa utan även sätt att tänka för att maximera din ekonomiska potential.

Är man i lite högre åldrar så kan det kännas svårt eller “för sent” att börja planera dock är detta långt ifrån sanningen. Det är nämligen aldrig för sent. Som pensionär kan det vara så att man kan komma att behöva låna pengar, och även fast det går att låna pengar som pensionär behöver det inte alltid vara det ideala. Istället kan det vara smart att lära sig investera och bygga kapital istället för att på så vis undvika behovet av att behöva låna pengar i den åldern.

Med Bygg en förmögenhet kan du komma att lära dig mycket och bli smartare när du når bokens sista sidor. Boken rekommenderas väldigt starkt — speciellt för de som har familj och önskar lära sig lite om hur några ekonomiska tips kan hjälpa just ens egna familj.

Beslut och beteenden

Beslut och beteendenFör den som önskar studera människor lite mer och lite mindre sig själv utan är lite mer intresserad över hur marknadskrafter fungerar så är Beslut och beteenden definitivt en bok att kolla igenom.

Här beskrivs människans tankesätt, beslut och beteende vid olika marknadshändelser.

Hur tänker folk när en ny produkt dykt upp på marknaden och hur reagerar folk på marknadsrörelser? Kan man ta lärdom utav detta för att maximera sin egna vinst i samband med dessa fenomen?

Människan är en intressant varelse, inte minst när det handlar om makroekonomi och att studera den är inte bara intressant för den som älskar ekonomi och investering utan även lärorikt för den som vill bli lite smartare och investera bättre.

Categories: Hjälpreda