Att skriva en bok

Skriva egen bok

Många människor drömmer om att skriva en bok och idag finns det möjligheter att komma ut med sina alster utan att publiceras av ett bokförlag. Man kan till exempel lägga ut det som man har skrivit på en blogg, man kan visa dem i Kindle format och man kan självpublicera genom att trycka böckerna själv. Ett annat mycket bra alternativ är att köra en så kallad “Print As U Go” service, där böckerna trycks allteftersom de blir beställda; på så sätt behöver man inte lägga ut en massa pengar på något som man inte vet om det kommer att sälja.

Korrekturläs utskrifterna

Oavsett vilken metod man väljer så är det alltid mycket viktigt att skriva ut alla sina utkast så att man enkelt kan rätta och korrigera eventuella stavfel. Man ska göra många utskrifter då det underlättar arbetet och för att det inte skall bli så kostsamt kan man hitta bra toners på BilligasteToner.se där man kan beställa dem hem till alla olika modeller av skrivare. Ge gärna några kopior till vänner som är villiga att hjälpa till med korrekturläsandet för det är lätt att själv bli “blind” för sina texter och missa många uppenbara misstag,

Men hur skall man gå tillväga om man aldrig har skrivit en bok? Finns det några särskilda tips och trix, metoder eller formler att följa? Svaret är ja, det finns många bra sätt som kan underlätta skrivandet och här ska vi ta en titt på några sådana.

Välj ett ämne som ligger nära

Om man ska skriva en bok för första gången då är det alltid att rekommendera att du väljer ett ämne som ligger dig nära. Det kan handla om egna upplevelser eller ett specifikt tema som du kan extra mycket om. Är du historieintresserad så kan du till exempel börja med att skriva om dina år på universitet eller om en historisk figur som du redan är fascinerad av. Genom att välja ett ämne som du redan är bekant med är det lättare att föra skrivandet framåt och inte tappa tråden.

Skaffa en bra rutin

Få författare kan skriva sådär lite på måfå, då och då, när lusten faller på. Nej, för att skriva en bok krävs en bra rutin som man kan följa alla dagar eller vid specifika tidpunkter varje vecka. Har du mycket ledig tid kan du till exempel tvinga dig själv att skriva varje morgon mellan 10-12 eller om du inte har det kan samma gälla varje söndag. Regelbundenheten är extrem viktig för att en bok ska bli klar och den har räddat många författare som kört fast.

Början, mitt och slut

Även om det finns många olika berättarmetoder som flashbacks och flash-fowards så är det alltid bäst att skriva sin första bok med regelrätt inledning, mitt och avslutning. Det är ett gammalt beprövat sätt att skriva på och det är också enklast för läsaren att ta till sig. När du blir mer rutinerad kan du börja leka med berättargreppen men börja gärna så enkelt som du bara kan så lönar det sig i längden.

Categories: Tips